#Zero Waste

Hogyan spórolhatunk energiát és vizet a konyhában?
 

Hogyan spórolhatunk energiát és vizet a konyhában?

Energia- és vízfogyasztásunkat két dolog befolyásolja: a konyhai eszközeink és a szokásaink. Ha konyhai eszközeinken esetleg nem is tudunk változtatni, a szokásaink megváltoztatása rajtunk múlik. Részlet a Helyi, idény, vegetáriánus zero waste konyha című könyvből.

hvg.hu hvg.hu

Zöld tippekkel segítünk, hogy már ma fenntarthatóbban élhessen
 

Zöld tippekkel segítünk, hogy már ma fenntarthatóbban élhessen

Egy ideális világban a boltok polcairól csak olyan termékeket emelhetnénk le, amivel a lehető legkevesebbet ártunk a Földnek. De addig, amíg ez csak egy álom marad, fogyasztóként kell minél többet megtennünk a környezetvédelemért, illetve az ártalomcsökkentésért. Néhány apróság is rengeteget számít, és hamar rájöhetünk, hogy az új szokások csak elsőre tűnnek körülményesnek.

Füstmentes Füstmentes


Kamikacu, a zero waste város, ahol 45 különböző kategóriába gyűjtik a hulladékot
 

Kamikacu, a zero waste város, ahol 45 különböző kategóriába gyűjtik a hulladékot

A japán Tokusima prefektúrában, a hegyek között található Kamikacuban a lakosság a keletkező hulladék 80 százalékát újrahasznosítja. Arról kérdeztük Ocuka Momonát, a helyi Zero Waste Center vezetőjét, és Szuga Midorit az önkormányzat környezetvédelmi osztályának igazgatóhelyettesét, hogy mi a titka Kamikacu sikerének, és vajon működne-e egy ilyen rendszer egy-egy nagyvárosban is?

Gonda Gréta Gonda Gréta

Kocsis Dóra: Abba kellene hagyni, hogy a húsevők és a vegánok megbélyegzik egymást
 

Kocsis Dóra: Abba kellene hagyni, hogy a húsevők és a vegánok megbélyegzik egymást

Reneszánszukat élik a szakácskönyvek, és egyre több járja körbe kifejezetten a fenntarthatóbb étkezés és főzés kérdését. Kocsis Dórának idén augusztus végén jelent meg a Zero Waste Konyha című könyve, amely nem is pusztán egy vaskos receptgyűjtemény, de egy komoly tudományos kutatással alátámasztott munka. A szerző neve ismerős lehet a fenntartható életmód követőinek: a férjével, Német Edvárddal közösen indított Talpalatnyi Történetek című bloggal ismerte meg őket a nagyközönség, ahol azt mutatták be, hogyan termelhetjük utazásaink során a lehető legkevesebb hulladékot. Kocsis Dórával beszélgettünk.

Dobos Emese Dobos Emese



Cserélje kisebbre a szemetest! Mi kell a hulladékmentes konyhához?
 

Cserélje kisebbre a szemetest! Mi kell a hulladékmentes konyhához?

A hulladékmentes vagy zero waste mozgalmakról egyre több helyen hallhatunk. Ha még nem tettük meg, itt az ideje, hogy mi is kövessük a trendet. Hiszen ha csak a konyhánkat nézzük, megdöbbentőek a számok: éves szinten átlag 40-45 kilónyi élelmiszert dobunk ki, ami a bolygónkon kívül a pénztárcánkat is megterheli.

HVG Könyvek HVG Könyvek


Lehet zero waste a karácsony
 

Lehet zero waste a karácsony

Hulladékmentes csomagolás workshopokat tartanak a SlowXmas – Lassulj le és töltődj fel! programsorozat keretében a főváros tematikus utcáiban négy helyszínen. Az ingyenes foglalkozások célja, hogy az ünnepre való készülődés közben se termeljünk szemetet, és minél környezetkímélőbb megoldásokat alkalmazzunk az ajándékok becsomagolására.

hvg.hu hvg.hu

El tudja képzelni az életét szemetesvödör, mosogatószer és angol WC nélkül?
 

El tudja képzelni az életét szemetesvödör, mosogatószer és angol WC nélkül?

Aki a nyár végén a szekszárdi Sötétvölgybe látogatott, kipróbálhatta, hogy milyen az élet úgy, hogy semmilyen módon nem tesz kárt a természetben. A 21. századi ember gyakorlatilag visszautazhatott a múltba, ahol még nem volt műanyag, sem vízöblítéses WC, és hamuval súrolták az edényeket. Magyarország egyetlen olyan fesztiválján jártunk, ahol tényleg megpróbálják nullára csökkenteni a szeméttermelést.